P-RING
En allround preventivmetod.
ETT RINGA HJÄLPMEDEL
P-ringen ser enkel och funktionell ut, men den är mer avancerad än så. Den består av mjuk, flexibel plast och när den satts på plats frisätter den långsamt gestagen och östrogen ut i kroppen.
Hormonerna hämmar ägglossningen och gör dessutom livmoderhalssekretet tjockare och gör det svårare för spermierna att ta sig fram. Du har den i tre veckor och tar sedan ut den, tar paus i en vecka och sätter in en ny p-ring.
P-ringen sitter tryckt mot slidväggen, så det är lika lätt att sätta in den som att sätta in en tampong. Tvätta händerna, tryck ihop p-ringen och för in den i slidan så att den är placerad mot sidan av slidväggen. När den sitter bra behöver du inte göra mer i tre veckor. Efter tre veckor tar du ut den och pausar en vecka – under denna vecka bör din mens sätta igång. Efter en vecka utan p-ringen börjar du helt enkelt med rutinen igen.
Du bör använda en annan form av preventivmedel om p-ringen ramlar ut och är ute i mer än tre timmar innan du sätter in den igen. Om p-ringen ramlar ut och är ute i mindre än tre timmar sätter du bara in den igen och fortsätter som vanligt. P-ringen behöver sitta på plats i sju dagar för att ge fullt graviditetsskydd. Om du är osäker på hur du ska använda p-ringen på rätt sätt kan du prata med en barnmorska eller gynekolog.
HUR DEN STÅR SIG JÄMFÖRT MED ANDRA METODER
Hormoner
Ja. P-ringen frisätter en låg dos gestagen och östrogen.
Användarvänlig-
het
P-ringen måste sitta på plats i slidan i tre veckor. Ta ut den under den fjärde veckan och sätt senare in en ny för att börja en ny fyraveckorscykel.
Din mens
P-ringen kan tillfälligt orsaka oregelbundna blödningar, och för en del försvinner mensen helt.
FLER FRÅGOR?
Kontakta din barnmorska eller gynekolog!
VAD DU BEHÖVER VETA
Över
40 år
Läkare och vetenskapsmän har forskat kring denna metod såhär länge.
3
veckor
Den tid p-ringen används under en menscykel.
Bara
1 %...
Risk för graviditet vid perfekt användning.
- Den kan sitta på plats i upp till tre veckor.
- Det krävs att man håller noga koll på antalet veckor den har använts.
- Vissa kvinnor får flytningar, obehag, huvudvärk, humörsvängningar, viktuppgång och förändrad mens.
- Den skyddar inte mot HIV/AIDS och andra sexuellt överförbara sjukdomar.